Prima femeie inginer din lume, o româncă. Nemții au trimis-o pe Elisa Leonida Zamfirescu la cratiță, a fost decorată în război, iar Regina Maria i-a jucat la nuntă

de: Iulia Kelt
18 07. 2022

Elisa Leonida Zamfirescu este prima femeie inginer chimist din lume. De altfel, despre savantă s-a zis că ar fi chiar prima femeie inginer, cu toate că această a doua afirmație nu a fost confirmată oficial.

Din nefericire, în România lui 2022, numele unor oameni ca Elisa Leonida Zamfirescu, sunt prea puțin cunoscute pentru publicul larg, majortatea românilor preferând să-și îndrepte atenția către personaje un pic mai actuale, cu toate că nu neaparat la fel de valoroase sau nici măcar pe departe.

Elisa Leonida Zamfirescu în laborator.

Elisa Leonida Zamfirescu, o femeie ambițioasă care a izbândit într-o epocă dificilă

S-a născut în data de 10 noiembrie 1887, la Galați, într-o familie cu 10 copii, fiind fiica intelectualilor Anastase Leonida și Matilda Gil.

Peste ani, Elisa Leonida Zamfirescu avea să devină prima femeie inginer chimist din lume, fiind șefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României.

A făcut școala primară la Galați, ca mai apoi să urmeze liceul la Școala Centrală de Fete de la București.

Cu toate că și-ar fi dorit să meargă mai departe tot pe mâna românilor, nu a putut acest lucru, fiind respinsă din pricina faptului că era femeie, de la Școala de Poduri și Șosele din București.

Așadar, neavând alternativă, a luat drumul Germaniei, ajungând să studieze la Academia Regală Tehnică din Berlin, devenind, în 1912, prima femeie care termină această academie și devine inginer.

Convinsă să trebuie să-și continue pasiunea, Elisa Leonida Zamfirescu devine, de asemenea, una din puținele femei cu diplomă cu rol de pionierat.

În mod absolut evident, această diplomă nu a fost obținută cu ușurință, de vreme ce decanul susținea că femeile ar trebui să se dedice exclusiv celor trei de „K” (Kirsche, Kinder, Küche – traducere: biserică, copii, bucătărie).

Cu toate astea, a izbândit și a fost apreciată inclusiv în țara noastră. „O compatrioată a noastră, domnişoara Elisa Leonida, în loc să studieze Literele sau Medicina, sau mai rău, Dreptul, a studiat ingineria la Charlottemburg. În inginerie viitorul femeilor e mare, domnişoara Elisa Leonida a trecut cu deosebit succes examenul final, obţinând diploma de inginer”, scria ziarul „Minerva”, în 1912.

În plus, a primit o medalie de onoare de la ministrul francez al Sănătății aflat în România. Motivele expuse în discursul decernării au fost următoarele: „Asistentă foarte zeloasă, foarte dedicată, dând dovadă de abnegatie și curaj în fața pericolului, în lupta impotriva epidemiei de tifos exantematic. În mod aparte, îngrijirea acordată unui ofițer francez, suferind la Vaslui de grava maladie”.

Elisa Leonida Zamfirescu în laborator, alături de asistente.

Regina Maria a fost prezentă la nunta ei

Imediat după Primul Război Mondia, Elisa Leonida Zamfirescu se căsătorește cu Constantin Zamfirescu, fratele lui Duiuliu Zamfirescu și cunoscut chimist al acelor timpuri.

La nuntă au participat inclusiv Regina Maria, dar și fiica acesteia, Principesa Ileana, unde se spune că ar fi și „jucat”, conform relatărilor de atunci.

Constantin și Elisa au avut doi copii, Măriuca și Ancuța Zoe. Cea din urmă a luat-o pe urmele mamei ei, devenind, la rândul ei, chimist.

A intrat în neființă la data de 25 noiembrie 1973, la București, însă va rămâne mereu un membru de marcă al elitei românești.